Vuosi on vaihtunut ja onkin aika tehdä katsaus alkaneen vuoden vaikuttajamarkkinoinnin trendeihin. Miten vaikuttajamarkkinointia kannattaa toteuttaa tänä vuonna? Missä kanavissa kannattaa näkyä ja millä tavoin? Seuraavissa kohdissa jaan parhaaksi havaitsemamme vinkit vaikuttajamarkkinointiin vuonna 2023.

1. Videosisältö

Viime vuonna Instagramin Reels-videot sekä TikTok kasvattivat suosiotaan. Sama suuntaus jatkuu myös tänä vuonna, eli videosisältöä kannattaa ehdottomasti hyödyntää vaikuttajamarkkinoinnissa. Instagramin algoritmi suosii tällä hetkellä erityisesti Reels-videoita ja siksi niiden hyödyntäminen feed-postausten rinnalla kannattaa.

2. Autenttisuus

Myös autenttisuus on näkynyt somessa jo pidempään. Vuonna 2023 haluamme nähdä edelleen aitoja hetkiä ja samaistuttavaa sisältöä kiiltokuvien sijaan. Tänäkin vuonna kuvat ja videot kuvataan puhelimen kameralla järjestelmäkameran sijaan ja seuraajille jaetaan spontaanisti hetkiä omasta arjesta. Vuonna 2023 inspiroidutaan vaikuttajista, jotka ovat vuorovaikutuksessa seuraajiensa kanssa ja jakavat elämäänsä heille mahdollisimman aidosti.

3. Monikanavaisuus

Tänä vuonna kannattaa panostaa monikanavaisuuteen, eli näkyvyyteen useammassa eri somekanavassa. Somekanavien sopivuuden arviointiin vaikuttaa kohderyhmä, joka halutaan tavoittaa. Monikanavaisuus voi olla erilaisten vaikuttajien hyödyntämistä eri kanavista tai näkyvyyttä saman vaikuttajan useammalla eri kanavalla (esim. toteutetaan yhteistyö sekä vaikuttajan Instagramissa, että TikTokissa).
Myös vaikuttajan tuottamaa materiaalia kannattaa hyödyntää yrityksen omassa markkinoinnissa ostamalla vaikuttajalta buustaus oikeudet tuotetulle sisällölle, jota sitten markkinoidaan yrityksen omissa somekanavissa.

4. Pidempiaikaista yhteistyötä samojen vaikuttajien kanssa

Sen sijaan, että etsitään jokaiseen yhteistyökampanjaan uudet vaikuttajat, vuonna 2023 suositaan useamman yhteistyön kokonaisuuksia samojen vaikuttajien kanssa. Vaikuttajia, joiden kanssa yhteistyö sujuu hyvin ja joiden sisältö saa hyvän vastaanoton seuraajakunnassa, kannattaa hyödyntää yhteistyössä jatkuvammin. Toisto on vaikuttajamarkkinoinnissa tunnetusti toimivaa ja sitä se on myös yksittäisten, yhteistyöhön sopivien brand matchien kanssa. Toisto lisää myös yhteistyön uskottavuutta seuraajien silmissä.

5. Monipuolisesti eri kokoisen seuraajakunnan omaavien vaikuttajien hyödyntäminen

Tänäkin vuonna vaikuttajamarkkinoinnissa kannattaa hyödyntää eri kokoisen seuraajakunnan omaavia vaikuttajia. Vaikka suurella seuraajamäärällä yleisesti tavoitetaan enemmän potentiaalista yleisöä, edullisemmilla mikro- ja nanovaikuttajilla seuraajakunta saattaa olla hyvinkin sitoutunutta, jolloin kohdennus on parhaimmillaan erittäin osuva. Suosittelemme eri kokoisten tilien hyödyntämistä vaikuttajamarkkinoinnissa, jolloin tavoitetaan mahdollisimman monipuolisesti kampanjalle oikeaa kohderyhmää.

6. Vaikuttajamarkkinoinnin mittarit

Vaikuttajamarkkinointia budjetoidaan vuonna 2023 tarkemmin vallitsevan maailmantilanteen takia. Tämän vuoksi myös vaikuttajamarkkinoinnin mitattavuudessa näkyy selkeää tiukentumista. Tärkeää onkin, että yhteistyölle asetetaan selkeät kampanjakohtaiset tavoitteet, joihin pääsyä arvioidaan yhteistyön toteutumisen jälkeen erilaisilla mittareilla. Mittareita voivat olla mm. julkaisujen näyttökerrat, tavoittavuus, uusien vierailijoiden määrä sivustolla, sitoutumisaste (engagement rate), hinta per sitoutuminen (CPE) sekä myynnin kasvu kampanjan aikana. Konkreettisesti mitattavissa olevien lukujen rinnalla myös brändäys ja yleinen tunnettuus kasvavat vaikuttajamarkkinoinnin avulla.

Vaikka kukkaron nyörit ovat kiristyneet, kannattaa vaikuttajamarkkinointi säilyttää osana markkinoinnin strategiaa, sillä vaikuttajien suosituksilla on tunnetusti painoarvoa. Aiheesta on tehty tutkimuksia, jotka puoltavat vaikuttajien suositusten toimivan jopa paremmin kuin perinteisen mainonnan.
Mikäli vaikuttajamarkkinointi kiinnostaa tänä vuonna ja kaipaat siihen apua, otathan matalalla kynnyksellä yhteyttä.


Jutta Hirsimäki
Head of Influencer Marketing
jutta @ performission.fi
+358 50 3099 155

Published On: 11. tammikuuta 2023

Ota yhteyttä

Voit soitella meille suoraan tai lähettää alta viestiä!

  Jutta Hirsimäki

  Vaikuttajamarkkinointi
  +358 50 3099 155
  jutta@performission.fi

   Pinja Tuominen

  Vaikuttajamarkkinointi
  +358 44 0531 211
  pinja@performission.fi